dinsdag 22 februari 2011

Geesteswetenschappen in de schaduw van God?


Mijn commentaar op het boek van Harry van den Bouwhuijsen ("In de Schaduw van God"), dat ik heb uitgesproken op het Winter-Symposium van de Nederlandse Vereniging voor Wetenschapsfilosofie, kunt u hier downloaden als powerpointpresentatie.

Ik laat zien dat de centrale vraagstelling (tevens ondertitel) van het boek een aanname bevat die historisch onjuist is: "Waarom binnen een Christelijke cultuur de natuurwetenschap wel en de menswetenschap niet tot ontwikkeling kon komen".

1 opmerking:

  1. Leuke lezing Rens. Ikzelf ben opgevoed met de stilistiek van Morelli (eind 19e eeuw) zoals toegepast op Griekse vazen door Beazley (vanaf ca. 1915): aan de hand van onbewuste eigenheden in het handschrift van de schilder een oeuvre reconstrueren. Een generatie archeologen hield niet op te zeggen hoe achterhaald, theoretisch ongefundeerd etc. het wel niet was. En waar vroeger deze stijlgeleerden prof waren zijn ze nu in de marge te vinden en kun je op stilistisch onderzoek geen promotiebeurs meer krijgen.. terwijl de methode toch tamelijk wetenschappelijk is en zelfs denkbaar geformaliseerd zou kunnen worden, met patroonherkenning en dergelijke. Maar daar zijn dit soort archeologen dan weer allergisch voor. hartelijke groet, Winfred

    BeantwoordenVerwijderen