vrijdag 23 augustus 2024

Recensie van mijn boek in De Lage Landen


Guido Vanheeswijck schreef een uitgebreide recensie van mijn boek in De lage landen.

"Een geschiedenis van de menselijke zoektocht naar zingeving was er nog niet, dus schreef Rens Bod er een. Maar slaagt hij met dit boek ook in zijn ambitie om een oplossing aan te reiken voor de zingevingscrisis in de samenleving?

Rens Bod, hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam, maakte in 2010 furore met De vergeten wetenschappen. In dat boek schetste hij een geschiedenis van de studie van domeinen als taal, literatuur, kunst en muziek door alfawetenschappers uit alle continenten. Bijna tien jaar later verscheen Een wereld vol patronen, waarin Bod een historisch overzicht presenteerde van een veelkleurige reeks van wetenschappen, van filologie en recht tot sterrenkunde, wiskunde en geneeskunde, zowel in de westerse cultuur als in niet-westerse culturen. In beide boeken benadrukte hij het – vaak vergeten – belang van de humane wetenschappen, in vruchtbare dialoog met de positieve en exacte wetenschappen, voor de evolutie van menselijke kennis."

Lees hier de hele recensie.

dinsdag 20 augustus 2024

Drie interviews op NPO Radio 1 over "Hoe de mensheid antwoorden zocht op de grote vragen des levens"

Begin augustus gaf ik drie interviews op NPO Radio 1 over hoe de mensheid antwoorden zocht op de grote vragen des levens, zowel over de zin van het leven als over het denken over het ontstaan van de kosmos.

Luister hier naar de interviews.

Waarom zijn we hier? Daarom zijn we hier! Reflectie op mijn boek door Koen Holtzapffel

Op de website van de Remonstranten wordt uitgebreid gereflecteerd over mijn boek Waarom ben ik hier?:

"In dit boek uit 2023 heeft hij antwoorden verzameld op wat je de oervraag van de mensheid zou kunnen noemen: Waarom ben ik hier? Het is een overzicht van maar liefst 180 zingevingsvormen geworden, uit alle eeuwen, tradities en continenten. Filosofisch, kunstzinnig, religieus. Het duizelt soms. Bod deelde ze op een bepaalde manier in. Bijvoorbeeld naar: iets bijdragen aan de wereld en iets bijdragen aan jezelf."

"Wat is bij Rens Bod nu de plaats van religies? Religies, inclusief jodendom, christendom en islam worden in het boek niet apart behandeld. Ze zijn ‘gewoon’ deel van het geheel aan zingevingssystemen. Heb als gelovige niet de illusie  dat alleen religie een (diepste) zin aan het leven kan geven. Ook al ben ik dominee, die illusie heb ik zeker niet, en ik deel met Bod de gedachte dat er vele antwoorden mogelijk zijn op de vraag Waarom ben ik hier?"

Lees hier de volledige tekst.

dinsdag 6 augustus 2024

Wat is de zin van het leven? Een historische blik

Ruben Rosen Jacobson interviewde mij tijdens de Nacht van de Wetenschap over mijn boek Waarom ben ik hier?

Ga hier naar het interview op NPO1.

Recensie in de boekenbijlage van AdRem

 AdRem, het tijdschrift van de Remonstranten, recenseert mijn boek Waarom ben ik hier?

Ziehier de volledige recensie (op pagina 7.)