This weblog is dedicated to the work by Rens Bod, in particular to his books A New History of the Humanities ("De vergeten wetenschappen", 2010/2013), World of Patterns ("Een wereld vol patronen", 2019/2022) and Why Am I Here? ("Waarom ben ik hier?, 2023).
Discussieer mee over De Vergeten Wetenschappen
donderdag 25 januari 2024
Ook de Gelderlander bespreekt mijn boek in de wetenschapsbijlage
Mijn boek is besproken in Algemeen Dagblad
Hans van Zon bespreekt "Waarom ben ik hier?" in het AD: "Alles over zingeving: ‘Dood is erg, maar een leven zonder zin is erger’ "
Waarom besta ik, waar doe ik het voor en wat is de betekenis van het leven? In zijn nieuwe boek Waarom ben ik hier? geeft hoogleraar Rens Bod antwoorden. ,,Er zijn volken die nog nooit in oorlog zijn geweest, wat leren we daarvan?‘’
Lees hier de hele bespreking.
Interview over "Waarom ben ik hier?" in Voorproevers bij de VRT
In Brussel interviewde Raf Njotea mij in het programma Voorproevers van de VRT. We duiken de diepte in en zoeken naar overeenkomsten in de honderden zingevingsvormen die de wereld rijk is. Vergeten filosofen als Orunmila worden uit de vergetelheid gehaald, en onbekende zingevingsvormen blijken inspirerend voor het hier en nu.
Luister hier naar het hele interview.
vrijdag 19 januari 2024
"Waarom ben ik hier?" aangeraden door huisartsen in Medisch Contact
Nu mijn boek wordt aangeraden door huisartsen, is zelfs mijn blue monday helemaal voorbij!
Mijn boek is te zien bij 'Zin in morgen' van KRO-NCRV.
Leuk nieuws! Mijn boek is nu te zien bij 'Zin in morgen' van KRO-NCRV. Vooral die kippenvelmomenten vielen in de smaak ;-)
"Wat is de zin van het leven? Het is een vraag waar we al eeuwenlang antwoord op zoeken via allerlei vormen van zingeving. Hoogleraar Digital Humanities Rens Bod schreef er een boek over: Waarom ben ik hier? Zijn conclusie: de wereld heeft meer te bieden dan je denkt."
dinsdag 16 januari 2024
Mijn boek figureert in TZUM en wordt vergeleken met Lorca ;-)
Eric de Rooij vergelijkt in het webtijdschrift TZUM mijn boek "Waarom ben ik hier?" met Federico García Lorca. Ik ben zeer vereerd.
"In Rens Bods Waarom ben ik hier? Een kleine wereldgeschiedenis van zingeving las ik: ‘Elk mens komt na zijn overlijden vroeg of laat weer terug in de voedselketen. (…) Via het inademen van lucht komen onze voorouders deels in onszelf terecht. En niet alleen onze voorouders maar het gros van de mensen die ooit hebben geleefd. (…) De uitgeademde moleculen van miljarden overledenen, inclusief onze voorouders, dansen op dit moment in onze longen, (…) zitten dus letterlijk in ons.’
En Lorca schrijft: ‘Alleen mysterie stelt ons in staat te leven, alleen mysterie.’ Waarom niet? Ik vond het idee iedereen in te ademen gekoppeld aan het idee dat ook ik eens door iedereen wordt ingeademd troostrijk, zoals ik zijn overtuiging de incarnatie van García Lorca te zijn, troostvol vond."
Lees hier de hele column.
donderdag 4 januari 2024
"Waarom ben ik hier?" figureert ook in de Volkskrant
Mijn boek "Waarom ben ik hier?" figureert in de Volkskrant van 5 januari:
"Veel jongeren ervaren uitzichtloosheid. Maar wie op zoek is naar betekenis hoeft niet alleen zijn heil te zoeken in iets traditioneels als religie: de wereld biedt talloze voorbeelden van zingeving."\
"Het is niet de vraag of het leven zin heeft, maar welke betekenissen we aan het leven willen toekennen."
En lees hier de grappige reactie op mijn artikel in de Volkskrant: ook Koot en Bie wisten blijkbaar al van de zingevingsvorm 'punan', maar hun uitoefening ervan werd een mislukking.
Recensie van "Waarom ben ik hier?" in Trouw
In Trouw schreef Sofie Messeman een recensie van mijn boek "Waarom ben ik hier?"
"De vraag naar de zin van het leven is onoplosbaar. Toch hebben mensen in alle tijden en op alle plaatsen vormen van zingeving ontwikkeld. Die opsporen, is wel mogelijk. Dus lanceerde Bod een elektronische zoekopdracht in miljoenen boeken naar de woorden ‘zin’ en ‘levensdoel’. Dat leidde tot 180 verschillende zingevingsvormen, die hij onderbracht in 30 thema’s.
Bod werkt met drie vragen. De eerste luidt: ‘Hoe hebben mensen vroeger en nu, hier en elders, doel en betekenis gegeven aan hun bestaan?’ Een tweede vraag is of er patronen kunnen worden ontdekt in de verschillende zingevingsvormen. En tot slot vraagt de auteur zich af hoe die inzichten kunnen bijdragen aan onze eigen zoektocht naar zingeving."
Lees hier de hele recensie.